Stadshart WoerdenSnertweek 2020

Een Koeiemart om nooit te vergeten.

Géén koeien op het Kerkplein. Géén grote najaarsmarkt met een eindeloze rij aan kramen en fijne Koeiemart-koopjes. Géén grote familiereünies op die ene dag in oktober. Géén wielerwedstrijd tijdens de Nacht van Woerden. Wat een snert-jaar is het toch!
 
Maar de Woerdense Koeiemart leeft in het hart van de Woerdenaar. En daarom gaan we ‘m groots vieren, een hele week lang!

Snertweek programma

Tijdens de Snertweek  van maandag 19 tot en met zondag 25 oktober is er van alles te doen rondom de Koeiemart-tradities. Coronaproof en verspreid over de hele week. Denk aan een Koeiejacht, LoeiGoeie koopjes en een Snertkoning(in)-verkiezing. ( Wie maakt de lekkerste snert van Woerden?!). En we gaan Kristaljons proeven, zoals je ze nog nóóit hebt geproefd. Pardon?! Ja! Kristaljon!
Er is zélfs een online alternatief voor de Nacht van Woerden. Alle onderdelen zijn uiteraard Corona-proof.
Bekijk het Snertweek programma hieronder:

Snert-verkiezing
ma 19 oktober 

Heel Woerden kookt snert in de derde week van oktober. Maar wie-oh-wie maakt de lekkerste? Is het de oma van Anne, de vader van Gert of toch de buurvrouw van Gerard? Wij zijn zeer benieuwd en organiseren daarom deze snert-verkiezing.

Iedereen mag meedoen.
Maar let op! Wordt jouw soep verkozen tot de lekkerste snert van Woerden? Dan moet je jouw recept bekend maken, zodat de rest van Woerden óók kan genieten van de lekkerste erwtensoep.

In de jury zitten Niels Verburgt (chef van Bistro Lokaal), Gineke van Kesteren (Keurslager), die elk jaar honderden liters erwtensoep maakt) en dhr. Rijnsburger (Woerdenaar en snert-liefhebber). Wellicht wordt de jury nog versterkt door een lid van de Stichting Oud Hollandse Gerechten.

Doe je mee? Haal dan vanaf donderdag 8 oktober je wedstrijd formulier bij Buro Fudge (Rijnstraat 36B). Je krijgt dan ook gelijk een bakje, waarmee je jouw erwtensoep kan inleveren. Zorg dat je je bakje vóór zaterdag 17 oktober in huis hebt, zodat je in het weekend lekker aan de slag kunt in de keuken. Je inzending moet op maandag 19 oktober vóór 16:00 uur ingeleverd worden.

De jurering zal zonder publiek plaatsvinden op maandagavond 19 oktober. We houden jullie uiteraard wél op de hoogte via social media.


Schijt-je-rijk

wo 21 oktober

Geen Koeiemart zonder koeien kijken. Dit keer kun je online koeien kijken en als je ook nog goed weet te raden waar Klara schijt, val jij in de prijzen. Geef hier jouw koe-ordinaten door en kijk woensdagmiddag vanaf 4 uur live met ons mee. 

 


LoeiGoeie Koopjes
ma 19 t/m zo 25 oktober 

Black Friday comes early dit jaar. Tenminste… in Woerden dan! Tijdens de Snertweek zijn er LoeiGoeie koopjes te veroveren bij de winkeliers in het Stadshart.

 

In plaats van de Koeiemart Koopjes op de najaarsmarkt, zijn deze koopjes gewoon in de winkel te verkrijgen. Dit jaar dus niet één dág om je koopje te veroveren, maar een hele wéék! Benieuwd naar de aanbiedingen? De aanbiedingen worden verzameld in de LoeiGoeie Koopjes KOErant, die vanaf 14 oktober te halen is in het Stadshart. Óf neem een kijkje op onze Loeigoeie Koopjes pagina!

En houd social media in de gaten, want ook daar gaan we aandacht besteden aan deze top aanbiedingen.


Koeiejacht
ma 19 t/m zo 25 oktober 

Tijdens de Snertweek hebben losgeslagen koeien zich verstopt binnen de singels van Woerden. In etalages, achter de ramen van huizen… Ze zitten óveral! Zoek de koeien en streep ze af op je bingo-kaart.

Een aantal van die koeien hebben ook iets bijzonders te vertellen, over de Koeiemart. Waar je deze kunt vinden, staat op de bingokaart. Heb je die bijzondere koeien gevonden? Zoek dan het antwoord van de vraag en vul ‘m in. Lever je bingokaart in bij de Wereldwinkel in Woerden. En wie weet win jij! Want tussen alle inzendingen trekken we drie winnaars, die een bon t.w.v. €15 winnen van één van de Woerdense speelgoedwinkels: Intertoys, Jan’s Steen of Blik op Hout. En een flinke berg Tiny Tony’s Chocolonely.

De Bingo-kaart is vanaf 19 oktober gratis te verkrijgen in het Stadshart en liggen o.a. bij ByBas, Sandra’s Knipsaloon, Ma Copine, De Knijper, Brownies & Downies, Toko 1950, Nelson, Kitchen2Table, Schanulleke, Blik op Hout, Wereldwinkel, Intertoys, Jan’s Steen en Mini&Me.


Pardon?! Kristaljon!
ma 19 t/m zo 25 oktober 

De Kristaljon is een échte Woerdense specialiteit. Veel Woerdenaren zijn dat vergeten of hebben er zelf nog nooit van gehoord. Wikipedia weet het gelukkig nog wel. En wij ook!

 

Na vergeten groenten herintroduceren we de Kristaljons: Kleine rozijnenbollen met roomboter, kaneel en kristalsuiker. Een traditioneel product van de lokale Woerdense bakkers. Op IndeBuurt heeft al een mooi artikel gestaan over dit kleine zoete broodje.
Ze zijn zó lekker. Hoe heeft het ooit kunnen gebeuren dat ze in de vergetelheid zijn geraakt? Daarom staat deze heerlijke Woerdense specialiteit in de schijnwerpers deze Snertweek! Om thuis van te genieten óf lekker voor bij een kop koffie of warme choco in één van de Woerdense restaurants of cafétjes. Kijk hier waar ze te krijgen zijn in de Snertweek.


Podcast Histories

Debora d’Hont-Dieleman maakt podcasts! En ze heeft een primeur tijdens de Snertweek, haar nieuwe Podcast serie Histories lanceert ze op maandag 19 oktober! Én… de eerste twee afleveringen zullen speciaal in het teken staan van de Woerdense Koeiemart!

Klik hier om ze te beluisteren!

 

 


Koeiemart wandeling

Jullie hebben vast allemaal de Koeiemart-film met Bram van de Vlugt gezien. Tijdens het maken van deze film, zijn er prachtige foto’s gemaakt. Deze foto’s vormen samen een wandeling, dwars door de binnenstad van Woerden. Ga dat zien mensen!

Project van Mirte Damen en Jessica Rateland
Foto’s gemaakt door Robert Roozenbeek

 


Nacht van Woerden

Normaal gesproken organiseert het horeca collectief Woerden Bruist (Bij Petrus, Breuren, Cafe de Pompier) een gezellig feestje op een drukbezocht Kerkplein. Helaas zal het plein dit jaar leeg blijven maar is er een leuke variant gevonden:

‘Online Nacht van Woerden party & Woerdense Koeiemart Quiz’

Dinsdag a.s. wordt er tussen 20:00-22:00 uur een liveshow gestreamd via Facebook Live. Op deze manier hoeft elke (oud)Woerdenaar niets van de normale gezelligheid te missen en komt het ‘koeiemart-gevoel’ rechtstreeks je huiskamer in!

Nachtburgemeester Marcel Fokker zal samen met Martijn Gerits van BijPetrus de Woerdense Koeiemart quiz presenteren waarbij leuke prijzen te winnen zijn, beschikbaar gesteld door ondernemers uit het Stadshart Woerden. Lokale helden PartyDJ Marco en volkszanger Michiel Ruijter zullen voor muzikale gezelligheid zorgen!

En, nu er dit jaar geen veldrijders door de straten rijden tijdens de Nacht van Woerden, kunnen we ruim baan maken voor bezorgscooters en -fietsers. Dus bestel deze Nacht van Woerden allemaal iets lekkers bij je favoriete restaurant of café en laat het lekker thuisbezorgen. #helpdehoreca