Stadshart Woerden

Bier van Stadsbrouwerij Woerden

Een brouwerij opgericht door Woerdenaren voor Woerdenaren, maar natuurlijk ook voor iedereen buiten Woerden. De fysieke brouwerij is gevestigd in Kamerik, dus nog binnen de gemeentelijke grenzen.

Bij het brouwerij maken we gebruik van puur natuur ingrediënten; water, granen, hop en gist. Granen zijn de basis van je bier en zitten vol met zetmeel. Zetmeel bestaat uit lange ketens die in stukjes worden geknipt door de enzymen, eveneens aanwezig in de granen.

Enzymen zijn bij bepaalde temperaturen werkzaam. Het proces gaat daarom in verschillende stappen om op het juiste moment het juiste enzym in werking te zetten. Eenmaal te hoog verhit, wordt het enzym definitief uitgeschakeld. Deze kleinere ketens vormen de suikers, welke door de gist kan worden omgezet naar alcohol.

Om de verschillende biersoorten te creëren, kun je variëren met:

  • granen in verhouding en geroosterd (donkerte)
  • hoppen in diverse geuren en smaken
  • gist soorten
  • de temperatuur stappen (ook wel maisch Stappen)
  • aanvullende ingrediënten

Na het brouwen gaat het bier in de vaten vergisten en lageren, voordat het in de fles gaat voor de eindvergisting. Het hele proces neemt zo’n 2 maanden in beslag.

De brouwerij is zowel Stadsbrouwerij Woerden als Brouwerij BorrelNoot. De bieren komen uit dezelfde ketels. Brouwerij borrelnoot is een apart merk, waar we experimenteren met bijzondere ingrediënten; waaronder paprika (Rebelse Rooie), kaneel (Dubbel Donder), aardappelen (Bint Pint), gagel (Gruitig Grietje) en zeewier (Zilte Zonderling).

Onder Stadsbrouwerij Woerden vallen de meer gangbare bieren. Alle bieren van Stadsbrouwerij Woerden worden op ambachtelijke wijze gebrouwen en vormen een ode aan de iconen en gebeurtenissen van deze bijzondere stad.

  • 1372 is een oorspronkelijk middeleeuws bier, ter ere van de ontvangen stadsrechten.
  • Windhond is een tarwebier, verwijzend naar de korenmolen.
  • Stadstrippel eert het oude stadhuis wat een drievoudige functie heeft gehad.
  • Koeiemart is een bockbier, als seizoensbier voornamelijk verkrijgbaar in het najaar.

De 2 momenteel meest populaire bieren zijn Brutaal blondje (het eerste bier dat we gebrouwen hebben), gevolgd door Groene Hart Tripel.

Waar te krijgen?

Bierhuys, winkel en café

Bierloods22

Una Mas, zowel Molenvliet als Polanen

VVV Woerden

Tante Truus

Daarnaast worden in de ketels ook enkele ‘private label’ bieren gebrouwen, waaronder Kameryck Blond (voor Buitenplaats Kameryck) en Bredius Blond (voor Parkcafé Bredius).