Stadshart Woerden

Heel Woerden Breit

Heel Woerden Breit

Het lijkt nog ver weg, maar in oktober dit jaar is er weer Koeiemart. En wat voor één! Dit jaar wordt het feest extra groot, vanwege Woerden 650. En natuurlijk trek je dan een feestelijke outfit aan. Inspiratie voor deze feestelijke outfit halen we uit een bijna vergeten traditie, die ook is opgenomen in het boek ‘Koning Snert, Woerden voor vreemde eenden’ :

Terwijl de zomer eigenlijk moet beginnen, kun je je bijna niet voorstellen dat het eind oktober alweer best koud is. Vroeger breiden de mensen daarom speciaal voor de Koeiemart een nieuwe wollen trui. Dat was vroeger ook nog eens dé manier om een knappe jongen of mooi meisje aan de haak te slaan. Hoe bijzonderder de trui, hoe succesvoller de Koeiemart.

Hoe leuk zou het zijn als we in dit bijzondere feestjaar van Woerden 650 met zoveel mogelijk mensen in zo’n hippe trui of foute snerttrui zouden lopen. Daarom roepen wij alle Woerdenaren: ga breien! Het breien van een trui kán even duren, dus het is zaaks om snel te beginnen. Voor jezelf, voor je kinderen, voor de buurvrouw of… voor de burgemeester. Want de mooiste, leukste, bijzonderste trui wordt gedragen door de burgemeester. Pak de breinaalden op, zoek de mooiste restjes wol op en ga aan de slag. Brei de leukste trui van Woerden en wie weet loopt de burgemeester op Koeiemart in jouw trui! 

Handig om te weten: de burgemeester heeft maat M. Maar je mag hem ook gewoon in je eigen maat breien en zelf aantrekken natuurlijk. Enne… leef je uit! Koeien, koeienvlekken, koeienvlaaien, snert, de Rode Ruiter of de Woerden 650 ruiten, niets is te gek! Hoe fouter hoe beter.

Heb je vragen? Bel Marleen op 06-45138488.

 

Recept voor de Koeiemarttrui komt uit het boek ‘Koning Snert, Woerden voor vreemde eenden’ van Tosca Menten en de illustraties zijn van Geert Gratama.