Stadshart WoerdenHeel Woerden Breit

Heel Woerden Breit

Dit jaar is er weer Koeiemart. En wat voor één! Dit jaar wordt het feest extra groot, vanwege Woerden 650. En natuurlijk trek je dan een feestelijke outfit aan. Inspiratie voor deze feestelijke outfit halen we uit een bijna vergeten traditie, die ook is opgenomen in het boek ‘Koning Snert, Woerden voor vreemde eenden’ :

Terwijl het nu zomer is, kun je je bijna niet voorstellen dat het eind oktober alweer best koud is. Vroeger breiden de mensen daarom speciaal voor de Koeiemart een nieuwe wollen trui. Dat was vroeger ook nog eens dé manier om een knappe jongen of mooi meisje aan de haak te slaan. Hoe bijzonderder de trui, hoe succesvoller de Koeiemart.

Hoe leuk zou het zijn als we in dit bijzondere feestjaar van Woerden 650 met zoveel mogelijk mensen in zo’n hippe trui of foute snerttrui zouden lopen. Daarom roepen wij alle Woerdenaren: ga breien! Het breien van een trui kán even duren, dus het is zaaks om snel te beginnen. Voor jezelf, voor je kinderen, voor de buurvrouw of… voor de burgemeester. Want de mooiste, leukste, bijzonderste trui wordt gedragen door de burgemeester. Pak de breinaalden op, zoek de mooiste restjes wol op en ga aan de slag. Brei de leukste trui van Woerden en wie weet loopt de burgemeester op Koeiemart in jouw trui! 

Handig om te weten: de burgemeester heeft maat M. Maar je mag hem ook gewoon in je eigen maat breien en zelf aantrekken natuurlijk. Voor een hele trui heb je ongeveer 6 tot 7 bollen wol nodig. Een bol wol kost ongeveer 3,15 euro. Je kan uiteraard ook een patroon haken en dit ergens op maken. Ga voor brei- en haakadvies naar de Tuttebollen. Enne… leef je uit! Koeien, koeienvlekken, koeienvlaaien, snert, de Rode Ruiter of de Woerden 650 ruiten, niets is te gek! Hoe fouter hoe beter.

Win met jouw trui een lunch voor 4 personen!

Stuur een foto van jouw creatie naar info@stadshartwoerden.nl of lever je trui in bij Buro Fudge (Rijnstraat 36B) vóór 21 oktober en maak kans op een lunch voor 4 personen bij Brownies & downieS. De winnaar wordt bekend gemaakt op 24 oktober. Kom om 14.00 uur naar de bekendmaking in onze pop-up locatie op Voorstraat 81. Wil je jouw trui verkopen, waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat? Lever hem in vóór de koeiemart-tentoonstelling op 24 oktober bij Buro Fudge en wij zorgen dat de gehele opbrengst gaat naar Voedselbank Woerden. Zelf dragen op de Koeiemart mag natuurlijk ook!

Heb je vragen? Bel Marleen op 06-45138488 of mail naar info@stadshartwoerden.nl.

Geen inspiratie? Check deze ontwerpen:

Hieronder een voorbeeld patroon van 45 bij 45 steken. Je kan dit zowel voor breien als haken gebruiken. Voel je vrij om deze te gebruiken!

Weet je niet hoe je een trui moet breien? Haak aan bij een breiclub!

In Woerden en omgeving zijn volop breiclubs te vinden. Daar vind je genoeg mensen die je kunnen helpen bij het opzetten van de eerste steken tot aan het afhechten van jouw trui. Bekijk hieronder het overzicht:

Trui te ingewikkeld?

  • Brei een sjaal met een koeievlekken!
  • Brei een muts!
  • Brei een patroon op een vierkante lap en borduur deze op een bestaande trui.
  • Ben je beter in haken? Dat kan natuurlijk ook. Door middel van mozaïek haken kan je ook een mooie lap maken en deze ergens op maken.
  • Zoek je nog een patroon? Zoek op ‘kralenplank koe’ in Google.

 

 

Recept voor de Koeiemarttrui komt uit het boek ‘Koning Snert, Woerden voor vreemde eenden’ van Tosca Menten en de illustraties zijn van Geert Gratama.