Het Wonder van Woerden
De legende over hoe snoeken ons Woerden hebben gered
Een verhaal van vis en veerkracht
In 1575 werd Woerden omsingeld door duizenden Spaanse soldaten. 14.000 soldaten sloten de stad af van de rest van de wereld. De stad zat potdicht: niemand kon er nog in of uit. De inwoners kregen het zwaar. Voedsel raakte op, de honger sloeg toe, en de moed zakte steeds dieper. Overgave was geen optie, want dat zou waarschijnlijk leiden tot een bloedbad, zoals eerder in Oudewater was gebeurd.
Maar toen gebeurde er iets vreemds – en wonderlijks. Opeens kwamen er via de Oude Rijn grote snoeken (je weet wel, die vissen) de stad in gezwommen. Zó veel, dat mensen ze gewoon uit het water konden scheppen. De stad had weer eten, precies op het moment dat ze het het hardst nodig hadden.
Spanje gaf het op. De Spaanse troepen trokken zich kort daarna terug. Woerden was vrij. En de inwoners? Die vierden feest. De honger was gestild en de stad was gered!
Dit jaar vieren we het feest gewoon wéér. Hoe? Zie hieronder 👇
Het Wonder van nu
Tot op de dag van vandaag wordt dit ‘Wonder van Woerden’ herinnerd als een verhaal van geluk, veerkracht en een hoop vissen op het juiste moment. De legende staat afgebeeld op één van de gebrandschilderde ramen in de Petruskerk. En het Wonder inspireert tot op de dag van vandaag:
- Sinds een aantal jaren is er Festival ‘t Wonder. Een tweedaags culinair en muzikaal festival op het Exercitieveld.
- Het VVV werkt aan een wandeling die je helemaal meeneemt in Het Wonder van Woerden. De lancering van deze wandeling is in juni en dat gaan we geheel in stijl doen: Met lekker eten en andere verrassingen!
- Stadshart Woerden bundelt alle activiteiten rondom het Wonder van Woerden in Woerden Verwonder’t: een zomermarkt, spaaractie, treasure hunt. Zeer binnenkort meer over dit culinaire en culturele feest in Woerden.
Van Rossem verteld
Maarten van Rossem en onze eigen Arja van Stadsmuseum Woerden vertellen je alles over Het Wonder van Woerden in het filmpje van RTV Utrecht hieronder.
Wij hebben voor dit verhaal gebruik gemaakt van de website Het Verhaal van Woerden. Meer achtergondinformatie over Het Wonder van Woerden vind je via deze link.