Stadshart WoerdenKoetjes en Kalfjes Parade | 27 oktober

Vrijdag 27 oktober 2023 is de Koetjes en Kalfjes parade. Dé lampionnenoptocht waarbij de kinderen verkleed mogen als Koetje of Kalfje. En dit jaar hebben we twee hele leuke extraatjes! Én de ondernemers van Het Plein in Woerden trakteren op Snert en poffertjes vooraf, én de kinderen kunnen mooie prijzen winnen!

Gratis snert en poffertjes

Wandelen kan natuurlijk niet op een lege maag! Daarom staan er vanaf 17:30 staan er twee foodtrucks op het Kerkplein. Één met erwtensoep ( een traditionele en een vega variant) én één met poffertjes. Alle kindjes (en hun ouders) mogen voordat ze gaan wandelen GRATIS een portie poffertjes of erwtensoep halen! Deze hartverwarmende actie wordt jullie aangeboden door de ondernemers van het Plein.

Mooie prijzen voor de leukste koetjes en kalfjes

Tijdens de Koeiemart krijgen de mooiste koeien en kalveren een onderscheiding. Deze worden geselecteerd en krijgen een mooie sjerp om. Helaas kan dat dit jaar niet doorgaan, vanwege de Blauwtong. Hoe de koeienshow normaal gesproken in zin werk gaat lees je aan het eind van deze pagina.

Op vrijdagavond is het wél de beurt aan de kinderen. Tijdens de lampionnenoptocht worden op diverse plekken sjerpen uitgereikt aan de mooiste, liefste, schattigste koetjes of kalfjes (bij wijze van spreken dan, we hebben het hier over de kinderen die verkleed zijn als koetjes en kalfjes). Of aan degene met de mooiste lampion. Of aan het kind dat het beste kan loeien als een koe.

Aan het eind van de wandeling krijgen de kinderen met sjerp hun prijs uitgereikt.

Dus: zorg dat je opvalt! Knutsel een mooie lampion bij de Bibliotheek tijdens de Koeiemart. Of ga thuis aan de slag met de tips van Blik op Hout. Trek je koeienpak uit de kast, gooi een wit laken om en teken daar zwarte vlekken op, gooi een slinger kerstlichtjes om jezelf en oefen je BOOOOEEEEE of MOOOEEEE. Zorg dat je opvalt en wie weet krijg jij zo’n sjerp!

Wat er zoal te winnen valt? Wat dacht je van: een mooie giftcard van Shoeby, grappige koetjes van Friendly’s cafetaria, een ambachtelijke chocoladeletter van Torino, een ijsbon van Luciano, een mooi cadeau van Blik Op Hout, een Woerden Kleurboek van Keurslager van Kesteren, een cadeaubon van Intertoys en een snoepabonnement van Rosa’s Leckernijen.

Starttijd en beginpunt

De lampionnenoptocht start op het Kerkplein om 19:00.

De gratis snert en poffertjes worden uitgedeeld op het Kerkplein vanaf 17:30.

 

Het verhaal achter de koeienkeuring tijdens de Koeiemart

De eerste Koeiemart was in 1410. Toen werden er nog echt Koeien verhandeld tijdens de Koeiemart. Tegenwoordig is er geen koeienhandel meer op de Koeiemart, maar is er een Koeienshow met koeienkeuringen.

Maar hoe gaat dat eigenlijk zo’n koeienkeuring normaal gesproken?
De voorbereiding gebeurt al ver vooraf! De koe wordt al van te voren “getraind” voor de wedstrijddag. Zo wordt er geoefend met wassen. Op zo’n wedstrijddag gaat de koe al héél vroeg in de ochtend (5 uur ‘s ochtends!) onder de douche, worden de uiers opgeboend en het pluimpje van de staart mooi geborsteld.

Boeren en koespecialisten keuren de koeien door te kijken hoe mooi haar vacht is, of ze mooi glimt en of de hoeven en de poten mooi schoon zijn. En ook heel belangrijk is, hoeveel melk ze geeft. De mooiste koe die de meeste melk geeft wint en krijgt een mooie sjerp om. Helaas kan de koeienkeuring in 2023 niet doorgaan vanwege de Blauwtong.

 

Foto van RTV Utrecht.

Bekijk hier het artikel van RTV Utrecht, over het gemis van de koeien op de Koeiemart.