Stadshart WoerdenNationale Archeologiedagen in Woerden

Zaterdag 17 en zondag 18 juni zijn de Nationale Archeologiedagen. Hét moment om eens stil te staan op wat voor bijzonder fundament Woerden eigenlijk gebouwd is. Daarom zijn er zaterdag en zondag leuke dingen te doen rondom archeologische vondsten in Woerden én lanceren we een unieke LIMES-beleving voor gezinnen met kinderen vanaf 7-8 jaar. (Vaderdag tip!!!)

Maar eerst even dit:

Wat zít er eigenlijk onder je voeten?!

foto Jos Didden

Weet je bijvoorbeeld dat de Limes (de noordelijke grens van het Romeinse Rijk) dwars door Woerden liep? De Rijn die dwars door het huidige Nederland stroomde, vormde de noordgrens van het enorme Romeinse Rijk en was een belangrijke transportweg. De vele boten met bouwmateriaal en voedsel moesten goed bewaakt worden. Daarom bouwden de Romeinen langs de rivier wachttorens, wegen en legerkampen, zoals castellum Laurium, dat zich nog steeds anderhalve meter ónder het Kerkplein bevindt. De week- en streekmarkt staan dus gewoon elke week bóven op een deel van Nederlands’ grootste archeologische monument, de Limes. In 2021 verkreeg de Limes de UNESCO Werelderfgoed  status en staat daarmee in het rijtje van de Taj Mahal, de Chinese Muur  en de piramides van Gizeh.

En weet je dat bijzondere, prehistorische vondsten zijn gedaan toen de recreatieplas werd gegraven?

Tijdens de Nationale Archeologiedagen zetten we deze unieke archeologische vondsten eens even flink in de etalage:

programma

Zaterdag 17 juni  | 11 tot 15 uur | Stadsmuseum Woerden

  • Voor en ín het Stadsmuseum kun je unieke prehistorische en Romeinse vondsten bekijken. Een groot deel van deze vondsten zijn alléén dit weekend te bewonderen. Er zijn deskundigen aanwezig, die je maar al te graag vertellen hoe het allemaal precies zit.
  • Ontmoet de Romeinse soldaat Lucius en de Bataafse vrouw Maria.
  • Kleed je als een Romein en maak een selfie.
  • En om voor eens en altijd duidelijk te maken, wáár dat castellum (Romeinse fort) precies stond, gaan we tussen 13 en 15 uur de randen van het castellum met stoepkrijt van artistieke kleuren voorzien. Doe je mee?!
  • Kom je puzzeltocht (zie ook hieronder), die je vooraf online hebt besteld, vandaag ophalen bij het Stadsmuseum en wij maken er een mooi vaderdagcadeau van!

Zondag 18 juni  | 13 & 14 uur | Stadsmuseum Woerden

  • Ga op stap door Woerden met een gids, die van alles verteld over het Romeinse verleden van Woerden. De kosten bedragen €4 per persoon. Om 13 en om 14 uur start deze wandeling bij het Stadsmuseum. Graag aanmelden via info@gildewoerden.nl

LANCERING NIEUWE LIMES BELEVING

Tijdens de Nationale Archeologie Dagen wordt de puzzeltocht ‘Verover Woerden als een Romein’ gelanceerd. Het is een puzzeltocht, speciaal ontwikkeld voor gezinnen met kinderen vanaf 7-8 jaar. Je kunt deze vooraf kopen via deze link en hem doen op een willekeurige vrijdagmiddag of zaterdagmiddag naar keuze. De route laat je op een luchtige manier de Limes beleven. Je ontdekt een verborgen grens, lost het botenmysterie op én is inclusief leuk en lekkers.

TIP: Deze puzzeltocht is een mooi vaderdagcadeau! Je krijgt nu introductiekorting, én als je ‘m zaterdag komt ophalen bij Stadsmuseum Woerden, dan maken we er een mooi vaderdagcadeau van.