Stadshart WoerdenDe Romeinen in de binnenstad van Woerden

De Oude Rijn bepaalde de grens van een groot leger dat 2000 jaar geleden in Woerden was, de Romeinen. En die grens, de Limes, liep dwars door Woerden.

  • De Limes, UNESCO Werelderfgoed
  • Puzzeltocht voor gezinnen
  • Stadsmuseum Woerden
  • Drive-in museum

Beleef de Limes in de binnenstad van Woerden

Stadsmuseum Woerden

Stadsmuseum Woerden

Op zolder Stadsmuseum Woerden wordt het verhaal van Woerden vertelt, waarvan de Romeinen en de Limes een onderdeel zijn. Bewonder er de Romeinse vondsten die in Woerdense bodem gevonden zijn.

Het museum is gevestigd in het voormalig 'Stedehuys’ van Woerden.

Over Stadsmuseum Woerden
Puzzeltocht voor gezinnen

Puzzeltocht voor gezinnen

Verover Woerden als een Romein! Ontdek de verborgen grens door het botenmysterie te ontrafelen en shop met Romeinse munten lekkers en leuks in de winkels van de binnenstad.

Deze puzzeltocht is speciaal ontwikkeld voor gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar.

Naar de puzzeltocht
Drive-in museum

Drive-in museum

Veertig jaar geleden werd in Woerden een Romeins schip in de klei gevonden. Een platbodem. In de jaren erna werden meer schepen gevonden. De laatste, de 'Woerden 7', werd 15 jaar geleden op de plek gevonden waar parkeergarage Castellum werd gebouwd. Het originele achtersteven van het schip ligt in het Drive-in museum in de parkeergarage, waar iedereen het schip kan bekijken. Een unieke vondst op een unieke plek.

Maarten van Rossem over het Drive-in museum

Wist je dat...

Dwars door het huidige Nederland, langs de Rijn, liep tweeduizend jaar geleden de noordelijke grens van het immense Romeinse Rijk: de Limes. Deze grens was ruim 5000 km. lang. Ter vergelijk: dat is van hier tot New York.

Om deze te bewaken, bouwden de Romeinen langs de rivier wachttorens, wegen, waterwerken en legerkampen, zoals castellum Laurium. In deze oude grensstreek zijn veel overblijfselen in de grond bewaard gebleven, waarmee de Limes het grootste archeologische monument van Nederland is. Dit monument kreeg in 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed. en staat daarmee in het rijtje van de Chinese Muur, Taj Mahal en de Piramides van Gizeh!

Meer weten over de Romeinen rondom Woerden? Ga naar site van Beleef Woerden of naar romeinen.nl!