Stadshart Woerden

Snertrecepten

De lekkerste Snertrecepten van dé winnaars van de Snertverkiezingen

 

Jolanda van der Blom | Snertkoningin Traditionele Snert 2020

Benodigdheden

· 6 à 7 liter water · 1 hips · 1 kilo krabbetjes · 3 pakken spliterwten · 1 kilo erwtensoepgroente (zonder wortel) ·bouillonblokjes, naar smaak · peper en zout · Eventueel stukje buikspek om apart in een pan te koken · een heleboel liefde !

Bereiding

Stap 1 Je zet een pan water op met een hips (magere varkenspoot) en krabbetjes en je brengt het aan de kook. Laat het een uur of drie pruttelen. Dan zijn de hips en ribbetjes zo gaar dat het zwoerd en de beentjes er vanzelf tussenuit vallen. Die haal je uit de bouillon.
Stap 2 Voeg dan drie pakken spliterwten toe. Die moeten ongeveer 2 uur (regelmatig roeren) .
Stap 3 Ondertussen pluis je het vlees uit zodat er geen botjes, zeentjes, etc. meer tussen zitten. Kruid het vlees met zout en peper voor je het terug in de pan doet.
Stap 4 Het laatste half uur voeg je de groente pas toe. Ook het gepluisde vlees mag nu terug in de pan. Naar smaak wat bouillonblokjes toevoegen en eventueel nog wat peper en zout (blijf regelmatig roeren, in een grote pan kan de dikke soep snel aankoeken).
Stap 5 Dan het afkoelen van de erwtensoep. Zet de pan in een bak koud water, bijvoorbeeld de gootsteen of in bad als je meerdere pannen hebt en blijf weer regelmatig roeren. Als de soep is afgekoeld, bewaar dan in de koelkast. De volgende dag (en een paar dagen later) is de soep het lekkerst!
Stap 6 Bij het eten de volgende dag warm je de soep en rookworst apart op. Verdun de soep indien nodig met een beetje bouillon of de bouillon van het afzonderlijk gekookte stukje spek. Doe de rookworst pas in de soep bij het opdienen

Marian Noorthoek | Snertkoningin Traditionele Snert 2021

Benodigdheden

· 750gr krabbetjes · 1 hips · 2 pakken spliterwten · 1 knolselderij · 1 pakket erwtensoepgroente · peper en zout · 4 liter water · een (verse) rookworst ·

Bereiding

Zet de krabbetjes en de hips met 4 liter water op. Als het kookt, schep dan met een fijne schuimspaan al het schuim eraf, net zolang tot de bouillon helder is (als je het helemaal
goed wilt doen, gooi dan het water met schuim helemaal weg en zet het vlees op met schoon water). Laat de bouillon 3 uur op laag vuur trekken. Schil ondertussen de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes. Haal het vlees uit de bouillon en voeg de spliterwten toe, deze moeten 1,5 uur koken. Roer steeds regelmatig met een houten lepel over de bodem, er mag geen ‘plak’ ontstaan. Haal het vlees van de botten en snijd eventueel fijn. Haal zeentjes en vet weg. Doe het vlees bij de erwtensoep en voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg ook de knolselderij en de erwtensoepgroenten toe. Blijf steeds roeren! Wel de verse rookworst ca. 20 minuten in water dat net van de kook af is. Snijd de worst in plakjes en roer door de soep. Invriezen: Als de soep een mooi geheel is en op smaak gebracht, koel deze dan zo snel mogelijk af. Gebruik hiervoor platte schalen etc. Doe de soep over in literbakken en vries in. Je hebt dan een mooie wintervoorraad van ca. 6 liter soep.
OF
Direct eten: Serveer de soep met een sneetje roggebrood met katenspek en mosterd. Eet smakelijk!

Nienke Dost | Snertkoningin Eigenwijze Snert 2021

Deze spread is misschien wel het koude, smeerbare, eigenwijze stiefbroertje van de traditionele snert. Maar, in mijn ogen niet minder lekker, gewoon iets eigenwijzer! Dit is hoe je ‘m maakt.

Benodigdheden

· Spliterwten (400 gram) · Bouillon · Kikkererwten uit blik (100 gram) · Knoflook (2 tenen) · (Cashew) noten (100 gram) · Laurier (2 blaadjes) · Kruidnagel (1 a 2) · Mosterd (2 theelepels) · Olijf- en zonnebloemolie · Zout en peper (naar smaak) · Kurkuma (naar smaak) · Paprikapoeder (naar smaak) · Gerookte spekjes (125 gram) · Winterpeen (1) · Roggebrood (5 sneetjes) ·

Bereiding

De spread. Begin met het koken van de spliterwten in bouillon. Het lekkerste is om je eigen bouillon te maken, maar een bouillonblokje kan ook. Voeg aan de bouillon laurier en kruidnagel toe. Hoe lekkerder je bouillon, hoe lekkerder je spread. Kook de spliterwten, giet de erwten af vlak voordat ze uit elkaar vallen en laat de erwten goed uitlekken en afkoelen. Vergeet je niet de laurier en kruidnagel eruit te halen? Ondertussen laat je de kikkererwten ook goed uitlekken. De cashewnoten laat je wellen door er kokend water op de gieten en dit een uurtje te laten staan.Als alle bovenstaande ingrediënten uitgelekt en afgekoeld zijn, kun je beginnen met het maken van de spread. In een blender of met een staafmixer, pureer je de spliterwten, kikkererwten, olijfolie knoflook en de helft van de cashewnoten tot een gladde spread. Is je spread te dik? Voeg een beetje water toe. Is je spread te waterig? Voeg dan nog wat gewelde cashewnoten toe. Breng de spread op smaak met zout, peper, paprikapoeder en mosterd. Bewaar de spread in een afgesloten bakje in de koelkast.

Toppings Je kunt aan de slag met de toppings van de snertspread. Hiervoor bak je wat spekjes krokant en laat je deze afkoelen. De winterpeen rasp je fijn. Ook gaan we voor de toppings spliterwten frituren, voor een krokantje op de spread. Hiervoor moeten de spliterwten eerst 2 uur wellen in warm water. Na het wellen giet je de erwten af en dep je ze droog met een theedoek. Frituur de erwten in zonnebloemolie op ongeveer 175 graden voor +/- 4 minuutjes of totdat ze goudbruin zijn. Laat de erwten uitlekken en besprenkel ze met zout, paprikapoeder en kurkuma.

De bovenstaande toppings: de krokante spekjes, geraspte wortel en gefrituurde spliterwten strooi je nu bovenop je spread. Als laatste rooster je sneetjes roggebrood in de oven om ze tot toastjes te maken voor bij je spread. Dit doe je op 170 graden, heteluchtoven, tot ze krokant aanvoelen. Even goed laten afkoelen en je kunt smullen van je snertspread op een krokant stukje roggebrood. Je hebt waarschijnlijk genoeg voor de hele familie, delen kan altijd!

Veel liefs, Nienke Dost.

Maarten Verbrugge | Snertkoning Eigenwijze Snert 2022

Eens wat anders dan de Hollandse Snert! De soep is Bulgaars genoemd vanwege het gebruik van de bonenkruid. Maar ook de puntpaprika, knoflook en de toevoeging van droge worst, lente ui en walnoot maken ‘m Bulgaars.

Benodigdheden ‘Bulgaarse’ Snert

200 gr Spliterwten · 4 Krabbetjes · 1 Runderschenkel·1 Gedroogde salami worst of chorizo worst (ik heb bulgaarse Lukanka gebruikt) · 200 gr Aardappel · 100 gr Knolselderij · 0,5 Prei · 0,5 Winterwortel · 1 Ui · 2 Teentjes knoflook · 1 Rode puntpaprika · 1 Lente ui · 1 Handje walnoot · 1 Laurierblad · 1 Runderbouillionblokje · 1 Theelepel bonenkruid · Beetje peterselie · Peper en zout

Bereiding

Eerst maak je de soep:

  1. Wel de spliterwten een nacht in ruim water
  2. Spoel de erwten af en doe ze in een pan met 2 liter water, samen met de runderschenkel, krabbetjes en laurierblad.
  3. Zachtjes laten koken voor 45 min. Schuim eraf scheppen.
  4. De aardappel in stukjes erbij toevoegen.
  5. De wortel en prei in kleine stukjes eerst een beetje opbakken en daarna bij de soep doen, samen met het boullionblokje.
  6. Als het vlees los laat deze in stukjes snijden en terug doen.
  7. Ik heb de ui, knoflook, knolselderij, paprika in kleine stukjes gesneden en samen met de bonenkruid, peper en zout in een koekepan zachtjes laten gaar worden voor ongeveer 20 min.
  8. Dit ‘sausje’ bij de soep doen en nog 15 min zachtjes laten koken. Evt peper en zout toevoegen.

 

Tijdens het pruttelen van de soep kun je de topping maken:

De gedroogde worst in halve plakjes snijden en even opbakken tot er een licht krokant korstje ontstaat.

Lente ui en peterselie fijnsnijden. Walnoten een beetje klein maken.

Serveren:

Soep in een kom doen, de krokante stukjes worst uit de pan halen en met de rest van de toppings op de soep doen.

Eet smakelijk!!