Stadshart WoerdenStudio Vijftien

 

studio 15

Studio Vijftien wordt gerund door Natascha de Vogel. Vanuit huis maakt zij producten van porselein en steengoed. Dit valt samen onder de categorie gietklei. Ze is druk in de weer in haar eigen keuken en in het atelier van Jeanette Huizenga in Linschoten. 

Het maken van gietklei is een uitgebreid proces. Om iets te kunnen gieten, heb je allereerst een mal nodig. Hiervoor gaat Natascha op zoek naar voorwerpen van glas of steengoed. Deze vindt ze in kringloopwinkels of bij vrienden en familie. Ze geeft de voorkeur aan vintage, omdat dit vaak mooie geometrische vormen heeft. Van deze voorwerpen maakt ze dan een mal van gips, al een heel proces op zich! 

Als de mal goed droog is, begint het gieten. De gietklei wordt in de mal gegoten en het gips onttrekt vocht, waardoor een rand ontstaat. Hoe langer de gietklei in de mal blijft, hoe dikker de rand. Als de gewenste dikte van de rand bereikt is, giet je de overtollige gietklei eruit. Na een uur laat de klei los van de mal en kan de vorm eruit. Als deze voldoende gedroogd is, kan het gebakken worden. 

De eerste keer bakken heet biscuit-bakken. Na het bakken kun je de producten glazuren. Dit glazuren en het afbakken daarvan is ook een secuur werkje. Er is heel wat afgebakken om erachter te komen wat het glazuur doet. Daarnaast krimpt porselein 15% en steengoed 10%. Het eindproduct is dus kleiner dan het origineel.

De producten worden door Natascha van begin tot eind handgemaakt in Woerden. Stuk voor stuk zijn ze uniek. Je kan 10 schaaltjes met hetzelfde glazuur laten afbakken, maar eindstand kunnen ze er verschillend uitkomen. Daarnaast zijn de producten ook eigenwijs. Natascha vindt het namelijk leuk om het oorspronkelijke doel van het voorwerp te veranderen. Hiervoor speelt ze onder andere met het krimppercentage. Ze vindt bijvoorbeeld een vaasje, maar het eindproduct is goed voor een mok. Een ander voorbeeld is een vintage asbak die werd omgetoverd tot een schaaltje, maar als je hem omdraait is het een klein plateau waar een vaasje of bijvoorbeeld een beeldje als pronkstuk op kan staan.

Een van de producten die te koop is in het Stadshart is de waxinelichthouder met hele fijne strepen aan de buitenkant. Deze wordt dun gegoten, zodat het kaarslicht er mooi doorheen schijnt. 

 

Waar te koop?

Stadsmuseum
Kerkplein 6, Woerden
En bij Natascha thuis: Prinsenlaan 5, Woerden of via instagram @studio.vijftien