Stadshart WoerdenCroissants

Stadsbakkerij Stevig Brood staat bekend om de stevige (desem)broden die ze bakken. Maar doen ze iets vrij eigenwijzigs: waar de meeste bakkers hun croissantjes gewoon uit de fabriek halen, behoort Stevig Brood tot de 1% van de bakkers in Nederland die zélf croissants maakt. Het complete (tijdrovende!!) proces vindt binnen de singels van Woerden plaats.

De belangrijkste grondstoffen van croissants zijn melk en eieren. Deze zijn biologisch en afkomstig van Boer Bert. Ook de kaas voor de kaascroissants en kaasstengels komt van het erf van Boer Bert.  

Het maken van croissants neemt maar liefst drie dagen in beslag. De eerste dag wordt het deeg gedraaid. ‘s Nachts krijgt het deeg de tijd om te rijpen. Hierdoor krijgen de verkrijgen de croissants hun malsheid en smaak.

Op de tweede dag worden er laagjes boter tussen de croissants gedaan. Het deeg wordt uitgerold tot een dunne plak en vervolgens wordt er een plak boter tussen gevouwen. Hierna wordt de plak weer uitgerold en door dit proces een aantal keer te herhalen, ontstaan er allemaal dunne laagjes deeg. De laatste dag rijzen de croissants nog een paar uur en tot slot worden ze gebakken. Je ziet het proces in onderstaand filmpje:

De croissants zijn al onweerstaanbaar van zichzelf en hebben eigenlijk niet veel meer nodig. Maar als je toch zin hebt in iets extra’s is een beetje (room!)boter, wat nutella of jam een goede combinatie!

Naast de naturel croissants worden nog meer onweerstaanbare variaties gebakken in de stadsbakkerij aan de Kruisstraat. Zo zijn er ook pains au chocolat, pains au raisin, kaascroissants, knakworst croissants en kaasstengels (deze worden gemaakt van hetzelfde croissantdeeg) te koop. Ook zijn er de ‘specials’. Die worden gemaakt van gekleurd deeg en zijn gevuld met een heerlijke vulling, zoals frambozencrème, banketbakkersroom of pistachecrème. En, als je geluk hebt, liggen er suikerknopen in de winkel. Dat zijn ouderwetse vlechten met kaneelsuiker, maar deze zijn nieuwerwets lekker! 

 

Waar te koop?
Stevig brood
Kruisstraat 1
Woerden

 

Ook levert stadsbakkerij Stevig Brood (h)eerlijk desembrood aan verschillende restaurants in de omgeving van Woerden. De croissants worden in het seizoen geleverd aan camping bij Groen Geluk in Hekendorp. Ze maken dan een deel uit van een overheerlijk uitgebreid ontbijt en dat op de camping! Verder worden bij Landhuis in de Stad in Utrecht de ambachtelijke croissants geserveerd.