Stadshart WoerdenKristaljons

Bij Koeiemart denk je meteen aan snert en poffertjes, en oliebollen. Maar wist je dat er ook echt een Woerdense specialiteit is, die alleen rond de Koeiemart gebakken wordt? Het is misschien wel Woerden’s best bewaarde geheim: de Kristaljon!

Deze kleine zoete broodjes hebben iets weg van krentenbolletjes en luilak bolletjes, die in Noord-Holland worden verkocht. Het zijn luchtige bolletjes die worden gemaakt met bloem, gist, water, suiker, roomboter en rozijnen. Daarnaast worden citroen en saffraan toegevoegd, waardoor ze fris van smaak zijn. Ze worden bestrooid met poeder- of kristalsuiker (daar komt de naam vandaan!) zodra ze klaar zijn. Hierdoor ontstaat een gekarameliseerd laagje. De ingrediënten zijn dus bekend, maar de hoeveelheden zijn een geheim

Wanneer ze voor het eerst gebakken werden weet niemand precies. Ze komen uit de tijd dat mensen wat minder te besteden hadden. Het was dus eigenlijk een goedkoop alternatief. Elke bakker bakt ze volgens eigen recept en ze zijn alleen te koop tijdens en rondom de Koeiemart: echt Woerdens Eigen dus.

Veel Woerdenaren zijn deze specialiteit een beetje uit het oog verloren. Sinds 2020 is deze traditie nieuw leven ingeblazen. Uiteraard wordt nog steeds hetzelfde recept gebruikt als vroeger, dat maakt deze bolletjes zo authentiek! 

Deze overheerlijke kristaljons zijn zowel bij bakkerij Versluis als bij gebackerij Van Leeuwen (op bestelling) verkrijgbaar in de periode van Koeiemart.

Waar te koop?

Bakkerij Versluis

Voorstraat 59-61

Woerden

&

Bakkerij Van Leeuwen

Havenstraat 33

Woerden