Stadshart Woerden

Kristaljons

Kristaljons

Bij Koeiemart denk je meteen aan snert en poffertjes, maar ook kristaljons zijn hier onlosmakelijk mee verbonden! Deze kleine bolletjes hebben iets weg van krentenbolletjes en luilak bolletjes, die in Noord-Holland worden verkocht. 

Het zijn luchtige bolletjes die worden gemaakt met bloem, gist, water, suiker, roomboter en rozijnen. Daarnaast worden citroen en saffraan toegevoegd, waardoor ze fris van smaak zijn. Ze worden bestrooid met poeder- of kristalsuiker zodra ze klaar zijn. Hierdoor ontstaat een gekarameliseerd laagje. De ingrediënten zijn dus bekend, maar de hoeveelheden zijn een geheim. 

Ze komen uit de tijd dat mensen wat minder te besteden hadden. Het was dus eigenlijk een goedkoop alternatief. Elke bakker bakt ze volgens eigen recept en ze zijn alleen te koop tijdens en rondom de Koeiemart: echt Woerdens Eigen dus. Sinds 2020 is deze traditie nieuw leven ingeblazen. Vaak wordt nog steeds hetzelfde recept gebruikt als vroeger, dat maakt deze bolletjes zo authentiek! 

Deze overheerlijke kristaljons zijn zowel bij bakkerij Versluis als bij bakkerij Van Leeuwen (op bestelling) verkrijgbaar in de periode van Koeiemart.

Waar te koop?

Bakkerij Versluis

Voorstraat 59-61

Woerden

&

Bakkerij Van Leeuwen

Havenstraat 33

Woerden