Stadshart Woerden

Meel van de molen

Molen de Windhond is een historisch en waardevol icoon voor de stad Woerden. De molen is 1755 gebouwd en goed onderhouden. Daarvoor stond er ook al een molen en op deze plek wordt al 600 jaar gemalen. Het is een belangrijk deel onderdeel van het stadsgezicht van Woerden, trots draaiend op één van de laatste stukjes stadswal. Deze stadswal maakte oorspronkelijk deel uit van een bastion, behorend bij de stadswallen van het oude Woerden. In 1984 is de molen gerestaureerd.

Karel Dolman, de molenaar, verdeelt de tijd tussen ‘zijn’ korenmolen De Windhond in Woerden en een vaste baan als Molenmaker. “De molen in Woerden draait geen volledige productie. De molenmakerij maakt het werk compleet. Onderhoud is altijd nodig en ik blijf gelijk technisch op de hoogte.” Karel weet alles af van de techniek, het weer, de zeilvoering en meer. En wist je dat je de molen kunt bezoeken? Op woensdag tussen 14 en 15 uur is er een gids aanwezig en op zaterdag tussen 10 en 16 uur kan je zelf een kijkje nemen.

Tot op de dag van vandaag is de molen als korenmolen nog steeds in gebruik: Rogge, tarwe, haver, spelt, mais, boekweit. De diverse soorten worden gemalen tot cakemeel, pannenkoekmeel, broodbakmeel (molenbrood bij Bakker Versluis), appeltaartmix (bij Brownies&Downies te proeven), poffertjesmix. In Woerden bak je natuurlijk alléén met het meel van de Windhond.

Waar te koop?

Elke vrijdag en  zaterdag is de molenaar van 10:00 – 16:00 uur aanwezig en kunnen diverse (molen)producten gekocht worden.

En je kunt terecht bij:

VVV Kaaspakhuis
Emmakade 6a
Woerden
0348-745492