Stadshart Woerden

Rijnzeep

Rijnzeep

Rijnzeep

In 2019 werd een droom werkelijkheid: Wyha startte met het maken en verkopen van Rijnzeep!
Rijnzeep is ontstaan uit haar liefde voor (essentiële) oliën. Toen ze zich hierin verdiepte, kwam ze erachter dat er in shampoo & douchegel een hele waslijst aan onnodige ingrediënten zit. Dat moest anders kunnen volgens Wyha!

Daar was de start van Rijnzeep, zeep maken met liefde voor natuurlijke & handgemaakte producten.
Bij Rijnzeep wordt er zoveel mogelijk voor biologische ingrediënten gekozen en daarnaast zijn dit huidvriendelijke ingrediënten die meestal niet terug te vinden zijn in een gemiddelde fabriekszeep.

(verhaal gaat verder onder de video)

Het belangrijkste is dat deze ingrediënten je huid reinigen en verzorgen. Na verloop van tijd zie je dan ook een duidelijke verbetering van je huid!

De zeep wordt gemaakt op basis van een koude methode, ook wel “cold process soap” genoemd.
Wyha gebruikt alleen plantaardige en vaak biologisch geproduceerde vetten, denk hierbij aan biologische jojoba-,olijf-,amandel-, kokosolie etc. Deze vetten worden verzeept. Dat is nodig om een blok zeep te kunnen vormen. Voor het verzepen voeg je loog aan de vetten toe. Klinkt misschien eng, is het niet. Het is een scheikundig proces, erg interessant dus. Loog is een mix van Sodium Hydroxide en water. De Sodium Hydroxide lost op in water of wordt een hydrolaat zoals Calendula. Dan ontstaat er loog. Deze grondstof zorgt er uiteindelijk voor dat de oliën kunnen verzepen.

Vervolgens worden de oliën en loog los van elkaar verwarmd. Wanneer de oliën vloeibaar zijn en dezelfde temperatuur hebben als de loog, worden deze twee bij elkaar gevoegd. Hierna wordt alles gemixed tot er een gladde massa ontstaat. Op het moment dat er een mooie trace (soort spoordikte) te zien is, is de massa dik genoeg voor de toevoeging van andere essentiële oliën, klei of natuurlijke ingrediënten. Als alles eenmaal gemengd is, wordt de vloeibare zeep in een zeepmal gegoten.

Na enkele dagen kan de zeep uit de mal worden gehaald en in stukken gesneden worden. Hierna moet de zeep nog 6-7 weken drogen en uitharden in een droogkast.

Álle zepen van Rijnzeep zijn bijzonder, natuurlijk en vrij van conserveringsmiddelen. Iedere zeep heeft ook zijn eigen werking. Zo is Wyha het meest trots op de Calendula zeep, Brandnetel-zemelenzeep en de meest unieke zeep: de Teerzeep.

Het assortiment van zepen wisselt zo nu en dan. De favorieten van de klanten zijn de Calendula, de zeebries en de lavendelzeep. Wyha maakt ook zeep op bestelling. Dus zoek je iets specifieks? Een Zero Waste cadeautje? Of bepaalde verzorging voor je huid?
Loop dan eens binnen bij Drogisterij Stouthart!

Waar te koop?
Drogisterij Stouthart
Rijnstraat 111
Woerden