Stadshart Woerden

12 dingen om te doen tijdens “Koeiemart”

12 dingen om te doen tijdens “Koeiemart”

Geen Koeiemart? Echt wel! Klein maar fijn zullen we maar zeggen. Er zijn verschillende dingen te doen tijdens de woensdag van “Koeiemart”, wij hebben er 12 op een rijtje gezet voor je!


1. Kraampjes!

Op woensdag 27 oktober staan er tóch wat kraampjes in de stad. De weekmarkt op het Kerkplein is er natuurlijk en óók de ondernemers van Stadshart Woerden zetten een kraampje voor hun deur. Er staan zo’n 40 kramen verdeeld over de Rijn- en Voorstraat met de Loeigoeie Koopjes en andere fijne aanbiedingen. 

 

 

 


2. Snert-middag

Het Klooster | 15:00u

Er hangt tijdens de Koeiemarkt (de eerste woensdag na 20 oktober) een walm van Snert (erwtensoep) en poffertjes boven de stad. Iedereen in Woerden eet Snert en poffertjes op deze dag. Dus maken we er een snert-middag van!

De Woerdense én grappigste kinderboekenschrijfster van Nederland, of nee van Europa, de hele wereld, het heelal, komt naar Het Klooster en speelt een interactieve familievoorstelling.

Tosca vertelt, leest voor, zingt en speelt samen met muzikant Mirek. Er is een hoop te beleven, zo is er een workshop liedjes schrijven, een quiz en nog veel meer leuks. De voorstelling begint om 15:00 in het Klooster. Daarvoor heb je dus nog alle tijd voor poffertjes, snert en koopjes scoren ;-) Tickets vind je HIER.

 


3. Loeigoeie koopjes

Black (& White!) Friday comes early in Woerden! De gehele week kun je echte die-wil-je-niet-missen aanbiedingen scoren bij de ondernemers van Stadshart Woerden.

Hou de Loeigoeie Koopjes KOErant in de gaten! Als het goed is, heb je ‘m in de bus gekregen. Zo niet, dan kun je ‘m ook in de stad vinden!

 

 


4. Koeiejacht

Er hebben zich héél veel koeien verstopt in Woerden. Hoeveel kun jij er vinden?

En weet je ook de vragen van de ‘bonte koeien’? Haal de bingokaart bij het pop-up museum op Rijnstraat 35-37 of bij de Wereldwinkel (Havenstraat 49). Lever ‘m in aan het eind van je Koeiejacht. Je maakt kans op mooie prijzen!

 

 


5. GeKOEsterd

Stadsmuseum & Pop-up museum Woerden

Heb jij ‘m al gezien? De dubbeltentoonstelling GeKOEsterd, koe in de kunst en op de Koeiemart? Echt even gaan doen tijdens de Snertweek. In Stadsmuseum Woerden zie je alles over koe in de kunst. En op woensdag zijn er extra activiteiten! Zorg dat je erbij bent!

Programma:

11-14 uur: Koeien melken met boer Klaas. Klaas Chardon heeft zijn hele leven koeien gehouden op zijn boerderij op Rietveld. Hij demonstreert het koeien melken (bij een kunstkoe), daarna kun je zelf een poging wagen.

11-14 uur: Maak je eigen koeienmasker onder leiding van Nienke Dost, docent beeldende kunst in opleiding. Zo’n masker is bovendien super handig om te dragen bij de lampionnenoptocht van vrijdag.

14-16 uur: oud-markmeester Gerard Jansen vertelt! Hij zit boordevol verhalen over de Koeiemart, waar hij jarenlang tot over zijn oren bij betrokken was. En… hij neemt zijn plakboeken mee.

De tentoonstelling in het Stadsmuseum duurt t/m 15 mei 2022. De (gratis toegankelijke) pop-up expositie staat t/m 6 februari 2022.


6. Lampion knutselen bij hobbyshop

Jij loopt toch ook mee met de Koetjes & Kalfjes parade? Een lampionnenoptocht, waarbij je ook nog eens verkleed mag zijn als koe of kalfje. De vrolijke parade zal op vrijdag 29 oktober om 19:00 vertrekken vanaf het pop-up museum aan de Rijnstraat. In diverse winkels ligt een kleurplaat klaar en woensdag kun je ‘m pimpen! Van woensdag 27 t/m vrijdag 29 oktober kun je de lampion gratis versieren bij de Hobbyshop. Er is plek voor 5 kinderen. Er is geen begeleiding, dus fijn als er een ouder bij blijft!

7. Oudhollandse Koeiemart dag bij ‘t Bierhuys

Ook het Bierhuys wil de Koeiemart dit jaar niet vergeten en zij hebben besloten er een ‘oudhollandse Koeiemart dag’ van te maken in ‘t Bierhuys!
Ze spelen muziek uit de Jukebox, hebben erwtensoep met rookworst op de kaart en als klap op de vuurpijl bakt Wil ter plekke verse oliebollen! Ga gezellig langs vanaf 14 uur.

8. Woerdens Eigen: Kristaljon!

Woerdens ‘vergeten’ specialiteit. De Kristaljon. Deze lekkernij van rozijnen, kaneel en kristalsuiker hadden we nooit uit het oog mogen verliezen. Daarom brengen we ‘m nog eens goed onder de aandacht én geven we de Kristaljon het ‘Woerdens Eigen’ stempel. Je zult de Kristaljon tijdens de Snertweek op diverse plaatsen en in diverse gedaantes tegenkomen.

Zo kun je bij OOK! en bakkerij Versluis smeuïg Kristaljon-ijs, speciaal voor de Snertweek gemaakt door IJsboerderij Vernooij. Bij Buro Fudge kun je Woerdense fudge kopen die is geïnspireerd op de Kristaljon. Én, het allerbelangrijkste: De originele Kristaljons, zoals ze bedoeld zijn, zijn te koop bij bakkerij Van Leeuwen en bakkerij Versluis.


9. Poffertjes eten

Ga naar de poffertjeskraam of haal handige poffertjes-spullen bij OOK! om zelf poffertjes te bakken!

10. Snertten

Ik snert, wij snertten. Wij Woerdenaren verzinnen er zo een nieuw woord bij. Hoe dan ook, tijdens de Koeiemart kun je natuurlijk óveral genieten van een kop snert.

11. Oliebollen snoepen

Wie Koeiemart zegt, zegt niet alleen snert, poffertjes en kristaljons, maar ook oliebollen! Heel Woerden moet op dieet na deze Snertweek ;-)

12. Kermis

Niet verstandig als je je net te goed hebt gedaan aan snert, oliebollen en poffertjes. Maar als je het even hebt laten zakken, dan kun je draaien en botsen tot je sterretjes ziet! Van dinsdag 26 oktober tot en met donderdag 28 oktober 2021 op het Exercitieveld in Woerden van 13.00 tot 0.00 uur.
  • Annie

    Zijn er de hele dag kraampjes in de Voor en Rijnstraat?

  • Beja Bakker

    Toppers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.