Stadshart Woerden

De Limes, het grootste archeologische monument van Nederland

De Oude Rijn bepaalde de grens van een groot leger dat 2000 jaar geleden in Woerden was, de Romeinen. En die grens, de Limes, liep dwars door Woerden.

Dwars door het huidige Nederland, langs de Rijn, liep tweeduizend jaar geleden de noordelijke grens van het immense Romeinse Rijk: de Limes. Deze grens was ruim 5000 km. lang. Ter vergelijk: dat is van hier tot New York.

Om deze te bewaken, bouwden de Romeinen langs de rivier wachttorens, wegen, waterwerken en legerkampen, zoals castellum Laurium. In deze oude grensstreek zijn veel overblijfselen in de grond bewaard gebleven, waarmee de Limes het grootste archeologische monument van Nederland is. Dit monument kreeg in 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed. en staat daarmee in het rijtje van de Chinese Muur, Taj Mahal en de Piramides van Gizeh!

In Stadsmuseum Woerden, het Drive-In museum en d.m.v. de puzzeltocht voor gezinnen, kun je de Limes ontdekken ondanks dat deze op anderhalve meter diepte in de grond zit. Bekijk HIER  wat je kunt zien en doen rondom de Romeinen en de Limes in Woerden.