Stadshart WoerdenAlternatief plan voor stremming van Oostdam komende jaar

Alternatief plan voor stremming van Oostdam komende jaar

De gemeente gaat vandaag starten met de werkzaamheden aan de duiker bij de Oostdam. Dit is de belangrijkste toegangsweg naar het Stadshart van Woerden voor zowel voetgangers, fietsers als automobilisten. Woerden kent twee hoofdtoegangswegen, Oost en West. En Oostdam is dus de Oost-ingang van 3 hoofdwegen, namelijk de Utrechtsestraatweg, de Oudelandseweg en de Polanderbaan.

Normaal gesproken is het bestuur van BIZ Vereniging Stadshart Woerden altijd goed op de hoogte van de plannen van de gemeente, maar dat was dit keer helaas niet het geval. We waren dan ook verrast dat we twee weken geleden te horen kregen dat de Oostdam het komende jaar voor alle fietsers en automobilisten wordt afgesloten en alleen een uitgaande weg wordt. Omdat het bestuur van de BIZ heeft aangegeven dat dit niet acceptabel is, heeft de gemeente nu een alternatief plan: het verkeer van twee kanten wordt over 1 baan geleid met een stoplicht en verkeersregelaar. Maar dat betekent dat elke straat slechts 15 minuten open is per uur. Wij vrezen daarom enorme files en ergernis van alle ondernemers en bewoners.

We zijn als BIZ nu nog steeds in gesprek met de gemeente, omdat we vinden dat het anders moet en kan. De huidige oplossing van de gemeente is volgens ons onacceptabel voor de komende 14 maanden. Samen met een wegenbouw professional hebben we een voorstel bij de gemeente gelegd wat in onze ogen haalbaar is en een oplossing voor het verkeersprobleem.

Het voorstel is om met pontons een tijdelijke weg te creëren van 8 meter breed die het verkeer in twee rijrichtingen om het exercitieveld leidt naar de stad. Het verkeer wordt hier iets eerder over de oostsingel heen geleid, waardoor je nooit op elkaar hoeft te wachten. Omdat hierdoor ook een groot werkterrein beschikbaar komt kan alles in 1 fase worden gebouwd en kan de realisatie van de nieuwe duiker worden verkort naar circa 9 maanden.

We hopen dat we snel met de gemeente tot een acceptabele oplossing kunnen komen.

Alternatief plan oostdam

Schets van het alternatieve plan

 

 • Eric de Jonge

  Als fractie van CU/SGP vinden we het belangrijk dat er in goed overleg tussen BIZ Stadshart, College en Winkeliers, maar ook het nieuwe platform binnenstad gekozen wordt voor de meest optimale oplossing.

  Dat bereik je vooral door goed met elkaar af te stemmen!
  Dit plan ziet er goed uit! Zeker dus met elkaar verder om tafel en onderzoeken of dit een win-win is.
  Huidige aanpak lijkt dat niet en daar moet wat aan gedaan worden.

 • Jan van Vulpen

  Goed plan !

 • Flip

  Hoop dat dit beter werkt dan het huidige plan, was echt een chaos vandaag, moest meerdere keren in Woerden zijn, ivm kleinzoon naar school brengen en ook weer halen, 10 minuten extra reistijd. Plus dat het centrum stinkt naar uitlaatgassen van alle in de file staande auto’s.

 • Miranda

  Zeker doen!! Rustig door kunnen rijden, ook al is het stapvoets, is veter dan stilstaan.

 • Rob Mooiman

  Dit lijkt mij een prima oplossing en bespaart een enorme hoeveelheid manuren aan verkeersregelaars. Vandaag werd al meteen duidelijk dat de tot nu toe gekozen oplossing een ramp is!!

 • Mar

  Klinkt iig beter dan wat het nu is!

 • Iwan

  De situatie zoals die nu is, is pas 2 dagen bezig en het kost nu al zo’n 20 min reistijd extra per dag. Dus ik hoop dat de gemeente open staat voor een goed alternatief.

 • Kitchen2table

  Dit is zeker een goed plan verkeer en bereikbaarheid blijft mogelijk en periode wordt aanzienlijk verkort. Snel invoeren in deze belangrijke periode van het jaar.

 • Bram

  Goed plan! Op kostengebied kan het ook weleens een hoop schelen. Ik tel een stuk of 5 verkeersregelaars die anders het hele jaar doorlopend ingezet moeten worden. Als je dan én de tijd kunt verkorten én al die mensen uit kunt sparen, scheelt dat enorm veel geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.