Stadshart WoerdenFunshoppen op anderhalve meter

Funshoppen op anderhalve meter

Positief artikel van het AD van 23 april 2020 over de veilig winkelen in het Stadshart.

Funshoppen is terug. Maar dan op anderhalve meter.

Winkeliers spelen in op het Nieuwe Normaal met plexiglas, loketten, informatie- borden, rode linten.

,,Je ziet dat het met de dag drukker wordt in de winkelstraten”, zegt toezichthouder Bea Bregman in Woerden. ,,Mensen hebben echt behoefte om te gaan winkelen. Ik zie gezinnen, ouderen, jongeren. Ze missen het sociale contact. Her en der zie je mensen staan kletsen. De anderhalve meter afstand wordt doorgaans prima in acht genomen.”

Wat in de gezellige binnenstad van Woerden geldt, gaat waarschijnlijk ook op voor de andere steden in het Groene Hart: de meeste winkeliers zien hun klanten weer langzaam terugkomen. De grootste angst voor een besmetting is voorbij en de anderhalve meter is goed ingeburgerd.

Belletje

Drogist Richard Stouthart in de Rijnstraat is de winkelier die nog het meest heeft ingespeeld op de coronacrisis. Klanten komen zijn winkel niet meer in. In plaats daarvan kunnen ze buiten aan twee loketten zeggen wat ze willen hebben. ,,Zelfgemaakt” , zegt Stouthart van achter het plexiglas . ,,Zodra de klant het loket instapt gaat automatisch een belletje. We moeten zelf wel flink door de winkel rennen, maar de omzet is op peil gebleven.”

Aanvankelijk had de drogist een route aangegeven in de winkel. ,,Dat werkte niet. Sommigen liepen toch tegen de route in. De klanten die hier komen, zijn voor een groot deel mensen die zich niet lekker voelen. Griep, verkoudheid, hooikoorts. Zij zijn dus extra alert op besmettingsgevaar. Vandaar dat we ook zijn gaan bezorgen. Dat kan ook omdat onze kinderen toch tijd hebben omdat de scholen dicht zijn.”

Plexiglas

Op de toonbank van hippe kledingzaak Jaimy staat sinds een week een groot scherm van plexiglas. ,,Het duurde erg lang voordat dat geleverd werd”, merkt verkoopster Jacky Jongerius op. ,,Wij zijn altijd open gebleven en moeten het vooral hebben van klanten die via Facebook en Instagram hierheen komen. Doordat we continu met nieuwe dingen komen op social media, we hebben ons eigen model, blijft de loop er een beetje in. Een beetje, want normaal staan we hier met zijn tweeën. Nu ben ik alleen. Gelukkig is het online behoorlijk druk. We kunnen echter steeds minder nieuwe collectie krijgen, de voorraden raken op en fabrieken in China zijn dicht.”

Bloemist Arjan de Vries aan de Rijnstraat staat met drie boeketten in zijn handen, die hij zo gaat bezorgen. ,,De klanten houden zich doorgaans goed aan de maatregelen. Maar sommige mensen zijn het zo gewend om samen gezellig te winkelen, dat ze zomaar met zijn tweeën naar binnen lopen. Als ik hen op het bord wijs zeggen ze: O ja, corona. Een tegelijk. He-le-maal vergeten. Stom hè?”

Ademhalen

,,Je ziet de mensen gelukkig weer terugkomen. Zeker met dit mooie weer. Even een rondje door de binnenstad. Even ademhalen”, zegt Ali Zen van de Multivlaai. ,,Je kunt jezelf niet zolang isoleren, dat gaat niet.” Hij merkt wel dat zijn klanten verschillend met de coronaregels omgaan. ,,De een trekt zich er nauwelijks wat van aan, de ander is daar heel precies in. Maar over het algemeen gaat het goed. Klanten wachten keurig in de rij voor de winkel.”

Ook eigenaar Danny Halaoui van Kunsthandel Oude Rijn merkt dat de klandizie weer toeneemt. ,,Stickers en rode afzetlinten zijn overal uitverkocht. Maar mensen wachten uit zichzelf al totdat andere klanten naar buiten komen. En in de winkel houden ze automatisch afstand. Overigens komt het bij mij zelden voor dat er meer dan drie klanten in de zaak zijn. Ik ben ook restaurateur en werk dagelijks met alcohol, aceton en terpentijnolie. Die lucht vindt niet iedereen lekker.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.