Stadshart WoerdenHet recept van Snertkoningin Jolanda

Het recept van Snertkoningin Jolanda

Op maandagavond in de Snertweek vond de eerste Snertverkiezing in Woerden plaats. Zoals beloofd zouden we het winnende recept delen, dus hierbij:

Het originele recept is van de moeder van Jolanda van der Blom (Hannie van Agthoven) gecombineerd met de tips van Gineke van Kesteren. Het geheim is geen wortel en heel veel liefde door de soep.

Stap 1

Je zet een pan water op met een hips (magere varkenspoot) en krabbetjes en je brengt het aan de kook en laat het zeker een uur of drie staat pruttelen. Dan zijn de hips en ribbetjes zo gaar dat het zwoerd en de beentjes er vanzelf tussenuit vallen. Die haal je uit de bouillon.

Stap 2

Voeg dan pas de erwten en de groenten toe. Na een uur heb je dan de lekkerste erwtensoep. Werk je met spliterwten, dan moeten die 2 uur en voeg je de groenten pas het laatste half uur toe. Voeg eventueel naar smaak zout, peper of een bouillonblokje toe.

Stap 3

Voor de puntje op de i kan je er rookworst doorheen gooien. Ook erg lekker met een stukje spek erbij op bruin brood of roggebrood. Het spek kan je eventueel zelf koken (1,5 uur), dat geeft een bouillon die je eventueel later gebruiken om de soep te verdunnen als hij te dik blijkt te zijn geworden.

Stap 4

Dan komt het moeilijkste gedeelte van het koken van de erwtensoep, het afkoelen. Dit moet snel en goed gebeuren. Zet de pan met de bodem in een bak koud water, bijvoorbeeld de gootsteen of in bad als je meerdere pannen hebt. Laat zachtjes de koude kraan water lopen en zorg dat het overloopje ervoor zorgt dat de boel niet gaat overstromen.

Eet smakelijk en een hele fijne Woerdense Markt gewenst!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.