Stadshart WoerdenKoeiemart 2017 | 25 oktober

Koeiemart 2017 | 25 oktober

Het is oktober en dan denkt iedere Woerdenaar eigenlijk maar aan één ding: Koeiemart! Het grootste en vrolijkste feest in de binnenstad van Woerden. De straten in het stadshart vullen zich met echte koeienshows, veel gezelligheid en een grote markt. Een bijzonder feest dat zich een eeuwenoude traditie mag noemen, want dit evenement vindt al 600 jaar plaats in Woerden. Deze dag is een feest voor jong én oud. Van de koeienshow tot de kermis en van poffertjes eten tot tractors kijken!

Koeien
Van oudsher werd vee op de koeiemart verhandeld en stonden de straten vol met beesten. Ruim 600 eerdere edities van deze markten hebben Woerden inmiddels beroemd gemaakt! Tijdens dit Woerdense evenement is het één groot feest in de stad, waarbij de koeien van boeren te bewonderen zijn diverse koeienshows. Ook dit jaar staat er weer een indrukwekkend programma gepland op het Kerkplein:

– 06.00 uur: De koeien komen aan op het Kerkplein en worden gewassen, getoiletteerd en opgesteld in de tent.
– 09.00 uur: Opening Koeienshow en keuring.
– 10.45 uur: Ondertekening certificaat Koeiemart immaterieel cultureel erfgoed.
– 11.00 uur: Kalveren voorbrengwedstrijd door kinderen.
– 11.30 uur: Vervolg Koeienshow en keuring.
– 13.00 uur: Verkiezing en prijsuitreiking mooiste koe van Woerden.
– 13.15 uur: Koe-melken voor het goede doel.
– 13.30 uur: Afsluiting Koeienshows.
– 14.00 uur: De koeien gaan weer terug naar eigen stal.

Markten en braderie
Elk jaar staat de binnenstad compleet in het teken van gezelligheid vanwege de vele markten! Door het hele centrum kun je al vanaf 08:00 uur heerlijk slenteren over de braderie en langs de warenmarkt. Voor de streekmarkt met allerlei kwaliteitsproducten uit de regio en braderie met oude ambachten loop je naar de Meulmansweg. Langs de Emmakade start vanaf 08:00 uur de Woerdeneese markt waar inwoners uit de gemeente Woerden zelfgemaakte spullen verkopen. En voor de meest fleurige markt moet je in de Wagenstraat zijn voor de plantenmarkt!

Nacht van Woerden
Het feest begint eigenlijk al op dinsdagavond 24 oktober! Dan organiseren horecaondernemers uit de binnenstad de Nacht van Woerden. Een zeer bekende feestavond in Woerden én omstreken. De Kiremko Nacht van Woerden start met de populaire internationale veldrit bij kunstlicht. Daarna kan het grote feest beginnen op het Kerkplein waar de taps tot 01:00 uur open blijven. Uiteraard kun je daarna nog heerlijk door feesten bij verschillende horecagelegenheden!

De grote kermis op het Exercitieveld gaat ook tijdens de Nacht van Woerden open om 17:00 en sluit om 00:00 uur. Op Koeiemart is de kermis geopend van 09:00 uur tot 00:00 uur.

En nog veel meer!
Naast de bovengenoemde activiteiten is er nog veel meer leuks te beleven en te ondernemen tijdens Koeiemart zoals het aaien van de liefste boerderijdieren, smaakvolle poffertjes eten, je ogen uitkijken tijdens de landbouwwerktuigenshow of genieten van een ponyritje.

Winkels in de binnenstad
Tijdens Koeiemart zijn de winkels in de binnenstad gewoon geopend! Dus naast leuke spullen kopen op één van de vele markten kan er ook nog goed geshopt worden.

Immaterieel Cultureel Erfgoed
De Koeiemart is sinds 2017 geplaatst op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Bekijk hier de film over de Koeiemart en de notering op de lijst!

Plattegrond
Bekijk hier de plattegrond tijdens Koeiemart in Woerden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.