Stadshart Woerden

Stukje van Woerden op werelderfgoed lijst!

Stukje van Woerden op werelderfgoed lijst!

De Romeinse Limes (Noordelijke grens van het Romeinse Rijk) loopt dwars over ons Kerkplein. Misschien denk je wel ‘so what?’. Nou… dat is best wel héél bijzonder. Zó bijzonder, dat Unesco het op de werelderfgoedlijst heeft geplaatst. Zo staat Woerden ineens in het illustere lijstje, naast o.a. de Grand Canyon, de piramides in Egypte, Stonehenge en Venetië.

Romeinse Limes

De Limes (letterlijk vertaald ‘grens’) liep 2000 jaar geleden langs de Rijn, vanaf Duitsland naar de Noordzee. De Romeinen bouwden deze grens om het Romeinse Rijk te beschermen tegen de Germanen. Langs de grens bouwden ze ook legerkampen. Zo’n kamp of fort werd castellum genoemd. Het Kerkplein en omgeving liggen precies op de plek van zo’n fort, dat de naam Castellum Laurium kreeg. De precieze plek kun je terugzien aan de donkergrijze stenen die over het plein en de kerktuin lopen.

Langs de Limes werden veel Romeinse schatten gevonden en is daarmee het grootste archeologische monument van Nederland. En nu dus werelderfgoed. Dat houdt in dat we extra zuinig moeten zijn op dit stukje geschiedenis en dat de Limes, en daarmee Woerden nét een beetje bekender worden. Dat kan zo maar eens meer toeristen opleveren in ons Woerden.

Toerist in eigen stad

Nieuwgierig naar de Romeinen in Woerden? Ga dan deze vakantie eens langs bij Stadsmuseum Woerden! Niets leuker dan toerist spelen in eigen stad. Ook in de parkeergarage kun je vondsten terugvinden.

Liever vanuit je luie stoel meer te weten komen over Woerden en de Romeinen? Scroll dan eens door de website Het Verhaal van Woerden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.