Stadshart WoerdenOpen Monumentendag Woerden

Open Monumentendag Woerden

Aanstaand weekend (8, 9 en 10 september) zijn er meer dan vierduizend monumenten gratis te bewonderen door heel Nederland. Ook Woerden en omgeving is in het bezit van prachtige monumenten. Kom daarom dit naar jaar de Open Monumentendag Woerden (OMDW) en kijk je ogen uit! 

Dit jaar staat de Open Monumentendag Woerden geheel in het teken van ‘boeren, burgers en buitenlui’. Voorheen was dit de roep waarmee een dorps- of stadsomroeper op het marktplein de aandacht trok voor een officiële mededeling of reclameboodschap. Burgers waren de inwoners van de stad, boeren woonden buiten de stad maar waren er nauw mee verbonden, en buitenlui waren alle vreemdelingen die zich om welke reden ook in de stad bevonden. ‘Boeren, burgers en buitenlui!’ betekende dus: ‘Iedereen luisteren!’.

Het programma
Voor het eerst bestaat het programma van Open Monumentendag Woerden 2017 uit drie hele dagen. We mogen dus spreken van een heus OMDW-weekend. Traditiegetrouw starten de Open Monumenten op vrijdag met de Klassendag. Net als de voorgaande jaren brengen ongeveer duizend kinderen uit de groepen 7/8 van de basisscholen een bezoek aan diverse opengestelde monumenten in de gehele gemeente.

Het eerste OMDW-college over het verdwenen icoon ‘de Dubbele Sleutel’ krijgt op de vrijdagavond een vervolg. Het tweede college gaat over het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ en wordt gegeven door Frank van Rooijen, streekarchivaris en directeur van het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard. Voorafgaande aan het college wordt Open Monumentendag Woerden 2017 om 20.30 uur officieel geopend door Yolan Koster – Dreese, wethouder cultureel erfgoed.

Aansluitend op het college om 22.30 uur volgt het lichtproject Leidse Poort op de buitengevel van het Stadsmuseum. Een spectaculair project waarbij kunstenaar Ruben van Esterik en architectuurhistoricus Jessica Rateland opnieuw de samenwerking aangegaan zijn om een verdwenen icoon voor een avond tot leven te brengen.

Op de zaterdag zullen veelal vanaf 10.00 uur de bekende monumenten hun deuren weer voor het publiek openen. Daarnaast zijn er verschillende themarondwandelingen onder begeleiding van gidsen van het Gilde. Het hoogtepunt van de dag is de onthulling van het gerestaureerde Gildepoortje. Na 15 jaar keert het rijksmonument terug naar de Woerdense binnenstad. Dit jaar is de joodse begraafplaats te bezoeken op de zondag. Tussen 14.00 en 16.00 uur kunt u op die dag een kijkje nemen achter de normaliter gesloten deuren.

Hier vind je het hele programma tijdens Open Monumentendag Woerden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.