Stadshart WoerdenVerpakkingsvrij winkelen in Woerden, hoe werkt dat?

Verpakkingsvrij winkelen in Woerden, hoe werkt dat?

Jeroen en Miranda Keukelaar gingen op ontdekkingsreis door duurzaam Woerden en ze nemen ons in onderstaande blog mee in hun ervaringen:

Al ruim een maand geleden, op 24 februari om precies te zijn,  begon ons eerste avontuur met verpakkingsvrij winkelen.
Goed voorbereid met onze eigen tas gevuld met lege bakjes, tasjes en potjes gingen Miranda en ik op pad naar de Duurzaamheidswinkel. Na een snelle kop koffie in de winkel, nam Kirsty Mulder van Zero Waste Groene Hart ons en de rest van de groep mee op ontdekkingsreis door duurzaam Woerden.
De eerst stop op onze tocht was bij Rosa’s lekkernijen. De eigenaar ontving ons hier hartelijk en vertelde uitgebreid over de duurzame ontwikkelingen in snoepland. Hij vertelde o.a. over de verandering in samenstelling van de vele snoepjes. Zo zag hij een steeds grotere opkomst van vegan snoep. Ook op het gebied van voorverpakte snoepjes worden steeds meer stappen gezet. Helaas zijn de zuurtjes zonder papier/plastic nog geen succes. Deze blijven nog teveel plakken door o.a. wisselende klimaatomstandigheden. Op dit moment hadden we zelf nog geen snoep nodig, maar het verhaal en het mooie assortiment van de winkel maakten wel indruk op ons.
Op naar de volgende stop. We gaven bij Kirsty aan dat we het wel heel leuk zouden vinden om ook echt verpakkingsvrij boodschappen te doen. We hadden thuis al een kleine boodschappenlijst opgesteld, dus wilden daar ook mee aan de slag.
Wat hadden we allemaal nog nodig vandaag: Nootjes, thee, kaas en iets lekker voor bij de koffie op zondagochtend.

Voor de nootjes zijn er uiteraard meerdere mogelijkheden, de markt is hier een prima plek voor, maar ook bij branderij Joost kun je makkelijk verpakkingsvrij inkopen doen. Hier dus onze glazen appelmoespot laten vullen met de actie-mix. Voor de dames van winkel geen probleem en voor ons de eerste ervaring om het op deze manier te doen. Dat gaat eigenlijk best makkelijk en het is nog leuk ook!

Thee was het volgende wat op de lijst stond dus op naar Amiza Tea Boutique. De uiterst vriendelijke eigenaresse nam alle tijd voor onze groep om alles over de verschillende theesoorten uit te leggen. Zij gaf aan dat je thee het beste in een gesloten aluminium bus kan bewaren. Een glazen pot kan ook, maar die moet je dan wel op een donkere plek bewaren, omdat dit anders ten koste van de smaakt gaat. Na wat verschillende soorten thee bekeken en geroken te hebben, besloten we om hier voor de theesoort het Wonder van Woerden te kiezen. Een heerlijke thee die zorgt voor  een ontspannen gevoel.

Op naar de volgende. Kaas stond nu op lijstje. Kirsty gaf aan dat je dit op verschillende plekken in Woerden makkelijk in je eigen verpakking kunt halen, zoals o.a. bij de Alexanderhoeve.

Zij vond het echter leuk om ook nog even naar de streekmarkt te lopen, omdat je hier ook bij heel veel ondernemers verpakkingsvrij kan winkelen. Op de markt kwamen we bij de kaaskraam een bekend gezicht van Zero Waste Groene Hart tegen. Jolanda Zwetsloot stond namelijk zelf in de kaaskraam. Op advies van Jolanda een heerlijk stuk belegen Kamerikse kaas gekocht en uiteraard in onze eigen (kaas)bak laten doen. Na een gezellig praatje op de markt en nog wat praten en rondkijken bij andere ondernemers, de tip gekregen om eens een paar koeken te kopen bij de Letse mevrouw met haar koek- en gebakkraam. Ook hier  was het weer geen probleem om deze in onze eigen trommel mee te nemen.
Onze boodschappenlijst was inmiddels afgevinkt, maar Kirsty vond het leuk om nog wat extra adresjes in Woerden te bezoeken. Zo nam ze ons nog mee naar de Oogst winkel in de Rijnstraat. Wat een mooi concept! Een winkel zonder personeel, waar je met een app de deur kan openen en ook kan betalen. Dit alles o.b.v. goed vertrouwen. Waar zie je dat nog tegenwoordig. Met mooie en verse producten uit de streek echt vernieuwend. Hier wat ervaringen gedeeld met andere klanten van de winkel. Ook hier totaal geen probleem om alles in je eigen verpakking mee te nemen. Ter afsluiting wilden we nog graag met z’n allen iets gaan drinken bij koffiebar Overhoop. Helaas was deze pas vanaf 12.00 geopend, dus hebben we de ochtend afgesloten in de Duurzaamheidswinkel. Voor ons een zeer geslaagde ochtend die ons er nu toe heeft aangezet om iedere zaterdag op pad te gaan om verpakkingsvrij te winkelen.

Inmiddels hebben we er weer wat nieuwe adresjes bij en kopen we onze vleeswaren nu bij Van Kesteren in onze eigen bakjes en brood bij Van Maanen in de broodzak.
Voor de kinderen is het nu ook een soort ‘uitje’ geworden, omdat zij iedere zaterdag de snoeppot mogen vullen bij Rosa met snoep naar keuze. Het motto is dan nu: op is op, want we vullen hem maar 1x per week bij!

Alle 26 locaties in het Stadshart bekijken? Check deze pagina voor alle info en plattegrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.