Stadshart Woerden

Woerdense Fudge

Alle verse fudges die in de vitrine liggen bij Buro Fudge, worden met de hand gemaakt bij restaurant de HALL in Woerden en zijn daarmee Woerdens Eigen. De meest ‘eigenste’ is de Woerdense Fudge. Deze is geïnspireerd op de kristaljon, het Woerdense krentenbolletje dat gebakken wordt tijdens de jaarlijkse Koeiemart. Kaneel, suiker, rozijnen, een snufje saffraan en citroen zijn de belangrijkste ingrediënten van de kristaljon. Dezelfde ingrediënten worden gebruikt voor de Woerdense Fudge, samen met de room die nodig is om fudge te maken.

Meer weten over fudge? Lees onder de video verder!

De frappuccino fudge is ook een beetje extra Woerdens. Deze wordt gemaakt met de koffiebonen van OVErHOOP (ook Woerdens Eigen), met liefde gebrand in het oude weeshuis van Woerden. De combinatie van koffie, room en karamel maakt dat het een beetje doet denken aan een ijskoffie.

Maar, wat ís fudge nu eigenlijk? Zoals het wel vaker gaat met het échte verhaal van de oorsprong van bepaalde specialiteiten, is het niet helemaal duidelijk. Één van de verhalen luidt:

Hoewel fudge als een typisch Engels of Schots product bekend staat, is het eigenlijk afkomstig uit Amerika. Tijdens een kookles probeerden de studenten toffees te maken. De temperatuur van het mengsel was echter te laag. Het resultaat van dit foutje bleek mínstens net zo lekker was als de bedoelde toffee. Dit misbaksel werd fudge genoemd, wat foutje of vergissing betekent en werd een hit zowel in Amerika als in Engeland en Schotland. En ook in Woerden dus.

Naast de Woerdense fudge, worden er nog véél meer smaken fudge met de hand gemaakt in Woerden. Sommigen wisselen met het seizoen, zo heb is er altijd iets nieuws te proeven.

 

Waar te koop?
Buro Fudge
Rijnstraat 36B
Woerden