Stadshart WoerdenSnertweek 2022

Snertweek 2022
Dit is het programma van de Snertweek uit 2022. Voor het programma van Snertweek 2023 klik HIER.
Tijdens de Snertweek  van maandag 24 tot en met zaterdag 29 oktober is er van alles te doen rondom de Koeiemart-tradities. Snert, poffertjes en héél veel koeien. Wij hebben er zin in. Jij ook? Bekijk hieronder wat er allemaal te doen is:

Maandag 24 oktober – Koeiemarttrui

Vroeger breiden de mensen daarom speciaal voor de Koeiemart een nieuwe wollen trui. Dat was vroeger ook nog eens dé manier om een knappe jongen of mooi meisje aan de haak te slaan. Hoe bijzonderder de trui, hoe succesvoller de Koeiemart.

Hoe leuk zou het zijn als we in dit bijzondere feestjaar van Woerden 650 met zoveel mogelijk mensen in zo’n hippe trui of foute snerttrui zouden lopen. Daarom roepen wij alle Woerdenaren: ga breien! Het breien van een trui kán even duren, dus het is zaak om snel te beginnen. Voor jezelf, voor je kinderen, voor de buurvrouw of… voor de burgemeester. Want de mooiste, leukste, bijzonderste trui wordt gedragen door de burgemeester. Pak de breinaalden op, zoek de mooiste restjes wol op en ga aan de slag. Brei de leukste trui van Woerden en wie weet loopt de burgemeester op Koeiemart in jouw trui! 

Handig om te weten: de burgemeester heeft maat M. Maar je mag hem ook gewoon in je eigen maat breien en zelf aantrekken natuurlijk. Enne… leef je uit! Koeien, koeienvlekken, koeienvlaaien, snert, de Rode Ruiter of de Woerden 650 ruiten, niets is te gek! Hoe fouter hoe beter. Op de maandag van de Snertweek kiezen we de mooiste trui. Kom om 14.00 uur naar de bekendmaking in onze pop-up locatie op Voorstraat 81.

Meer weten? Check https://www.stadshartwoerden.nl/heelwoerdenbreit/

Kan je niet breien, maar wil je toch in zo’n foute Snerttrui rondlopen op de Koeiemart? Bestel dan een unieke exemplaar via deze link: https://www.stadshartwoerden.nl/product/koeiemarttrui/


Dinsdag 25 oktober – Nacht van Woerden

Sportief vermaak bij de internationale wielerveldrit. Daarna naar de binnenstad om te feesten op het Kerkplein, dit keer een extra feestelijke editie.


Woensdag 26 oktober – Koeiemart

Tijd voor snert, poffertjes en kristaljons. Om 6 uur worden de koeien van de boer naar het Kerkplein gebracht. In de tent op het Kerkplein worden ze gewassen en klaargemaakt voor de shows. Eén van de onderdelen bestaat uit het ouderwets handjeklap (het handelen in vee). Hiermee wordt op speelse wijze aan de kinderen uitgelegd hoe vroeger werd gehandeld op de markt. Vanaf 8 uur is er (waren)markt. De rest van de dag zijn er diverse shows, is er een prijs voor de mooiste koe, kunnen kinderen kennismaken met het boerenleven en er is natuurlijk kermis. De Koeiemart wordt afgesloten zoals ze begonnen is: snert eten en samenzijn in de cafés.


Donderdag 27 oktober – Snertverkiezing

Heel Woerden kookt snert in de derde week van oktober. Maar wie-oh-wie maakt de lekkerste? Is het de oma van Anne, de vader van Gert of toch de buurvrouw van Gerard?

Dát is wat heel Woerden wil weten. We gaan het zien (en proeven!) tijdens de derde editie van de Snert-verkiezing. Er zijn dit jaar 2 categorieën. Traditionele Snert en Eigenwijze Snert.  Eigenwijze Snert is Snert op, jawel, je raadt het al… geheel eigen wijze. Vegetarisch, veganistisch, werelds… Wat je maar wil. Voorwaarde is wel, dat het herleidbaar is naar erwtensoep. Het hoofdbestanddeel moet uit spliterwten bestaan. In de jury zit Michel Rekers. Hij is viervoudig wereldkampioen Snert koken. De winnaar mag meedoen aan het WK Snertkoken in 2023. Ook is er die middag een snertlunch voor iedereen op het Kerkplein. Het jureren start om 12 uur op het Kerkplein en om 13 uur start de snertlunch.


Vrijdag 28 oktober – Koetjes en Kalfjes parade>Dit is uit 2022! Voor 2023 klik HIER!

Verlicht straattheater in de binnenstad en een lampionnenoptocht voor kinderen verkleed als koetjes en kalfjes.

Vrijdagavond om 19:00, als het al donker is, kun je meelopen in de Koetjes & Kalfjes parade! Hoe doe je mee? Trek je beste koeienpak uit de kast en maak een mooie lampion. Zorg dat je om 19:00u in het Stadshart bent en loop mee met de wandeling. We lopen door de stad en langs de haven met de mooie lichtjes.


Zaterdag 29 oktober – De Grote Woerden Wijs Finale Quiz

In deze grote afsluiter van het feestjaar 650 gaan de wijken de strijd met elkaar aan! Test je kennis over Woerden en ga samen de strijd aan. De beste wijk wint een wijkfeest mede mogelijk gemaakt door Stadshart Woerden. Vraag je favoriete cafe om dit te hosten of doe mee vanuit huis! We starten om 20.00 uur!


Hele week – Loeigoeie koopjes

Verder de hele week snertaanbiedingen in het Stadshart.

Black (& White!) Friday comes early in Woerden! De gehele week kun je echte die-wil-je-niet-missen aanbiedingen scoren bij de ondernemers van Stadshart Woerden.

Hou de Loeigoeie Koopjes KOErant in de gaten in de week voor de Koeiemart.

 

 


Hele week – Pop-up museum

Speciaal voor het feestjaar Woerden 650 is het Pop-up museum over de Koeiemart nog 1x terug! In Voorstraat 81 dit keer. Loop binnen, maak een praatje met de vrijwilligers en andere bezoekers en kijk je ogen uit!

Meer info en het programma lees je hier