Stadshart WoerdenDe grote finale van Woerden 650 jaar stad – 14 t/m 29 oktober 2022

De grote finale van Woerden 650 jaar stad – 14 t/m 29 oktober 2022

Na een heel jaar feesten komt het einde van het feestjaar Woerden 650 helaas alweer in zicht. Maar niet getreurd, want we sluiten af met een spectaculair einde: De Grote Finale. Met onder andere de Historische Spelen, een Oktoberfest, de Snertweek, de Nacht van Woerden en natuurlijk de Koeiemart.

Bekijk het gehele programma hier! 

Vrijdag 14 tot en met 16 oktober – Historische Spelen

Elke drie jaar voert de Stichting Historische Spelen Woerden een groots muzikaal theaterspektakel op. Deze voorstellingen over een periode in de geschiedenis van Woerden worden uitgevoerd door speler en vrijwilligers uit Woerden en omstreken. Dit jaar spelen ze in een grote circustent midden op het Exercitieveld in Woerden. Met hartverwarmend spel en live muziek wordt de tijd dat Woerden van dorp naar stad ging tot leven gewekt. Meer informatie over de Historische Spelen >>

Zaterdag 22 en zondag 23 oktober – Oktoberfest

Oktoberfest Woerden is een tweedaags muziekfeestweekend op het Exercitieveld met dweilorkesten en een heuse Tirolerparty. Meer informatie over het Oktoberfest >>

Maandag 24 oktober – Koeiemarttrui

‘Vroeger breiden de mensen speciaal voor de Koeiemart een nieuwe wollen trui. Dat was vroeger ook nog eens dé manier om een knappe jongen of mooi meisje aan de haak te slaan. Hoe bijzonderder de trui, hoe succesvoller de Koeiemart.’ Uit het boek ‘Koning Snert’.

Hoe leuk zou het zijn als we in dit bijzondere feestjaar van Woerden 650 met zoveel mogelijk mensen in zo’n hippe trui of foute snerttrui zouden lopen. Daarom roepen wij alle Woerdenaren: ga breien! Het breien van een trui kán even duren, dus het is zaak om snel te beginnen. Voor jezelf, voor je kinderen, voor de buurvrouw of… voor de burgemeester. Want de mooiste, leukste, bijzonderste trui wordt gedragen door de burgemeester. Pak de breinaalden op, zoek de mooiste restjes wol op en ga aan de slag. Brei de leukste trui van Woerden en wie weet loopt de burgemeester op Koeiemart in jouw trui! 

Handig om te weten: de burgemeester heeft maat M. Maar je mag hem ook gewoon in je eigen maat breien en zelf aantrekken natuurlijk. Enne… leef je uit! Koeien, koeienvlekken, koeienvlaaien, snert, de Rode Ruiter of de Woerden 650 ruiten, niets is te gek! Hoe fouter hoe beter. Op de maandag van de Snertweek kiezen we de mooiste trui. Kom om 14.00 uur naar de bekendmaking in onze pop-up locatie op Voorstraat 81.

Lees hier alles over Heel Woerden Breit. Liever een foute Snerttrui kopen? Dat kan ook! Bestel ‘m hier.

Dinsdag 25 oktober – Nacht van Woerden

Sportief vermaak bij de internationale wielerveldrit. Daarna naar de binnenstad om te feesten op het Kerkplein, dit keer een extra feestelijke editie.

Woensdag 26 oktober – Koeiemart

Tijd voor snert, poffertjes, oliebollen en kristaljons. Om 6 uur worden de koeien van de boer naar het Kerkplein gebracht. In de tent op het Kerkplein worden ze gewassen en klaargemaakt voor de shows. Eén van de onderdelen bestaat uit het ouderwets handjeklap (het handelen in vee). Hiermee wordt op speelse wijze aan de kinderen uitgelegd hoe vroeger werd gehandeld op de markt. Vanaf 8 uur is er (waren)markt. De rest van de dag zijn er diverse shows, is er een prijs voor de mooiste koe, kunnen kinderen kennismaken met het boerenleven en er is natuurlijk kermis. De Koeiemart wordt afgesloten zoals ze begonnen is: snert eten en samenzijn in de cafés.

Donderdag 27 oktober – Snertverkiezing

Heel Woerden kookt snert in de derde week van oktober. Maar wie-oh-wie maakt de lekkerste? Is het de oma van Anne, de vader van Gert of toch de buurvrouw van Gerard?

Dát is wat heel Woerden wil weten. We gaan het zien (en proeven!) tijdens de derde editie van de Snert-verkiezing. Met 2 categorieën: Traditionele Snert en Eigenwijze Snert. Eigenwijze Snert is Snert op, jawel, je raadt het al… geheel eigen wijze. Vegetarisch, veganistisch, werelds… Wat je maar wil. Voorwaarde is wel, dat het herleidbaar is naar erwtensoep. Het hoofdbestanddeel moet uit spliterwten bestaan. In de jury zit Michel Rekers. Hij is viervoudig wereldkampioen Snert koken. De winnaar mag meedoen aan het WK Snertkoken in 2023. Ook is er die middag een snertlunch voor iedereen op het Kerkplein. Het jureren start om 12 uur op het Kerkplein en om 13 uur start de snertlunch.

Lees hier alles over de Snertverkiezing

 

Vrijdag 28 oktober – Woerden Schittert

Een parade met verlicht straattheater, muziek op straat en een lampionnenoptocht voor kinderen, verkleed als koetjes en kalfjes. Woerden schittert op deze vrijdagavond.

 

Zaterdag 29 oktober – De Grote Woerden Wijs Finale Quiz

In deze grote afsluiter van het feestjaar 650 gaan de wijken de strijd met elkaar aan! Test je kennis over Woerden en ga samen de strijd aan. De beste wijk wint een wijkfeest mede mogelijk gemaakt door Stadshart Woerden. Vraag je favoriete café om dit te hosten of doe mee vanuit huis! We starten om 20.00 uur.

Lees hier alles over de Grote Woerden Wijs Finale Quiz

Verder de hele week snertaanbiedingen in het Stadshart. Black (& White!) Friday comes early in Woerden! De gehele week kun je echte die-wil-je-niet-missen aanbiedingen scoren bij de ondernemers van Stadshart Woerden. Hou de Loeigoeie Koopjes KOErant in de gaten in de week voor de Koeiemart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.